تقویت حاضرجوابی در جمع (با کمال ادب و احترام)

تقویت حاضرجوابی در جمع (با کمال ادب و احترام)

همه ما این تجربه را داشته ایم که در یک گفتگوی نه چندان خوشایند، جملاتی را بشنویم که دوست نداریم و باعث آزردگی خاطر و ناراحتی ما شوند؛ اما نتوانیم جواب شخص مقابل را بدهیم و گیج شویم! در چنین مواردی، باید بلد باشیم که در کمال ادب و احترام، بهترین پاسخ را به طرف مقابل بدهیم و به موقع از حق خود دفاع کنیم. اگر به فکر تقویت حاضرجوابی هستید و می خواهید بسیار هوشمندانه و درست، جواب شخص مقابل را بدهید، در این نوشته با ما همراه باشید تا تکنیک های عالی برای تقویت مهارت حاضرجوابی را یاد بگیرید.

اصلا حاضرجوابی به چه معنایی است؟

بسیاری از افراد، حاضرجوابی را با بی ادبی و گستاخی اشتباه می گیرند؛ در صورتی که اصلاً اینطور نیست. حاضرجوابی به این معنا است که ما بدانیم چه حرفی را در چه موقعیتی و به چه کسی بگوییم و به صورت قاطع پیام خود را به طرف مقابل منتقل کنیم.

در جواب حرفهای کنایه آمیز، تمسخرها، اتهامات، سوالات بی ربط و موقعیت های دردسرساز، باید به موقع حاضر جواب باشیم تا از ادامه این وضعیت ناخوشایند و ارتباط ناراحت کننده جلوگیری کنیم.

حاضرجوابی مثبت، یکی از ارکان مهم فن بیان و سخنوری است که عزت نفس افراد را حفظ می کند. با تقویت مهارت حاضرجوابی، از خودخوری و گفتگوهای درونی منفی پیشگیری خواهید کرد و . به همین خاطر از شما دعوت می کنیم که تکنیک های گفته شده در ادامه این مطلب را تمرین کنید تا به فردی حرفه ای و قدرتمند در مکالمات و ارتباطات تبدیل شوید.

در تقویت حاضرجوابی، حواستان به نکته زیر باشد!

  • دیگران را مسخره نکنید!

تمام انسانها قابل احترام هستند؛ به همین خاطر هرگز نباید دهان به تمسخر و تحقیر دیگران باز کنید. تحقیر کردن افراد با مواردی مانند قد و وزن، رنگ پوست، چهره، شادابی پوست، وضعیت روابط، میزان درآمد، وضعیت خانوادگی، شهر محل سکونت و… باعث خراب شدن ارتباط شما با دیگران می شود و دیدگاه افراد را نسبت به شما تغییر می دهد. هرگز حاضرجوابی را با موضوعات مرتبط به شخصیت و محل زندگی افراد قاطی نکنید. در همه حال، به شخصیت خود و دیگران احترام بگذارید و مودب باشید.

تقویت حاضرجوابی

تکنیک های جذاب برای تقویت حاضرجوابی

1-      به جواب های کوتاه فکر کنید!

یکی از بهترین و تاثیرگذارترین راه ها برای تقویت حاضرجوابی، آماده کردن جواب های کوتاه است. زمانی که کسی به شما حرفی زد و آن حرف را دوست نداشتید، لازم نیست ساعتها صحبت کنید تا بتوانید جوابش را بدهید و تاثیرگذار باشید؛ بلکه می توانید با یک جمله کوتاه به او بفهمانید که مایل به شنیدن ادامه صحبت هایش نیستید. خلاصه گویی، یکی از مهم ترین ارکان حاضرجوابی است.

2-     تمرین کنید.

این جمله را زیاد از من شنیده اید که برای تقویت فن بیان و سخنرانی، باید هر روز تمرین کنید. برای تقویت حاضرجوابی هم لازم است تمرین کنید. یکی از کارهایی که می توانید انجام دهید این است که تمام حرفهایی که در طول روز از دیگران می شنوید را روی برگه بنویسید. حالا در مقابل هرکدام از حرفها، جوابی زیرکانه بنویسید. حالا تمام جوابهای خود را مطالعه کنید و نظر بدهید. شاید در ابتدا این کار برای شما سخت باشد؛ اما به مرور زمان در آماده کردن بهترین جوابها، ماهر می شوید.

3-   ذهنتان را زیاد درگیر نکنید!

اگر شنیدن حرفهای دیگران باعث ناراحتی شدید و استرس ذهنی شما شود، مغزتان قفل می شود و نمی توانید جواب مناسبی برای حرفهای طرف مقابلتان پیدا کنید. به همین دلیل، درگیر فکر کردن بیش از حد و خودخوری نشوید و موضوع را برای خودتان پیچیده و خطرناک نکنید! بعضی از افراد، خواسته یا ناخواسته حرفهایی را به ما می زنند که ممکن است ما را ناراحت کند؛ اما شما همیشه می توانید از خودتان دفاع کنید.

4-    با خونسردی، جواب مناسب را آماده کنید!

چند لحظه صبر کنید، نفس عمیقی بکشید و به تمام جوابهای مناسب فکر کنید. از افکارتان بیرون بیایید و با خونسردی و قاطعیت، بهترین جواب را آماده کنید. با این تکنیک، ذهنتان به شما کمک می کند تا هوشمندانه پاسخ طرف مقابل را بدهید.

5-    از افراد حاضرجواب الگو بگیرید.

یکی از بهترین راه ها برای یادگیری حاضرجوابی، خواندن سخن های افراد بزرگ و حاضرجوابی های آنها است. همچنین اگر در اطرافتان کسی را می بینید که خیلی سریع و قاطعانه جواب می دهد، می توانید از حاضرجوابی او ایده بگیرید و شما هم تمرین کنید.

6-     از جملات طنز استفاده کنید.

گاهی وقتها برای جلوگیری از ایجاد تنش، می توان از جملات طنز برای جواب دادن به طرف مقابل استفاده کرد. طنازی کردن در حاضر جوابی به ما کمک می کند که از عصبانیت خودمان و طرف مقابل جلوگیری کنیم و هم چنان به عنوان فردی باادب و خوش بیان به نظر برسیم! مثلا اگر کسی به شما درباره ادامه تحصیل، ازدواج، بچه دار شدن، انتخاب شغل بهتر و… حرفی زد، می توانید در جوابش بگویید: «چقدر خوب شد که یادآوری کردی! حتماً الان یه فکری براش می کنم!» یا اگر کسی به شما می گوید: «چقدر دماغت بزرگه!» می توانید بگویید که «مغز بزرگتر به هوای بیشتری نیاز داره!» با این روش، هم حاضرجوابی می کنید و هم راه را برای ادامه این مکالمات می بندید.

برای تقویت حاضرجوابی چه کار کنیم؟

7-    سوال بپرسید.

برای فرار از پاسخ دادن به سوالات نادرست و آزاردهنده، شما می توانید از طرف مقابل سوال بپرسید و به نوعی او را در چالش جواب دادن گرفتار کنید. مثلاً اگر کسی از شما پرسید که «چرا انقدر ولخرجی می کنی؟» از او سریع بپرسید: «چه رفتاری از من دیدی که باعث شده اینطوری فکر کنی؟» یکی از بهترین کارها برای تقویت حاضرجوابی، پرسیدن سوال است؛ یعنی شما باید سوال را با سوال جواب دهید تا بتوانید مسیر گفتگو را تغییر دهید.

8-    فقط سکوت کنید.

درست است که تقویت حاضرجوابی اهمیت دارد و از ضایع شدن حق و حقوق شما جلوگیری می کند؛ اما همیشه هم نیاز نیست جواب دیگران را بدهید! گاهی اوقات خوب است تنها سکوت کنید. شاید بپرسید چه زمانی باید سکوت کنید؟ در مواردی که فرد مقابل اصول ادب و احترام را رعایت نمی کند و سعی دارد شما را متهم به کارهایی کند که انجام نداده اید یا بدون سند و مدرک، به شما حرفهای ناروا می زند، بهترین کار سکوت است. سکوت کردن در این موارد، پاسخی محکم محسوب می شود و به دیگران اثبات می کند که حرفهای این فرد بسیار پوچ است و حتی ارزش جواب دادن را هم ندارد! همچنین سکوت کردن در این موارد، ارزش و شخصیت شما را حفظ می کند. در نتیجه اگر طرف مقابل، فردی بی ادب و حقیر است، چند دقیقه سکوت کنید و او را با نگاه های سنگین خود خجالت زده کنید.

9-     بداهه حرف زدن را تمرین کنید.

اگر قصد تقویت مهارت حاضرجوابی را دارید، باید ابتدا مهارت بداهه گویی را تقویت کنید. بداهه گویی به معنای سریع حرف زدن و آوردن جملات مرتبط به صورت پشت سر هم است. افزایش اطلاعات عمومی، ارتباط برقرار کردن بین موضوعات، پاسخ دادن به سوالات ذهنی و آرام نگه داشتن ذهن به تقویت مهارت بداهه گویی کمک می کند.

10-  تندگویی را تمرین کنید.

درباره یک موضوع خاص، تندگویی کنید. زمان مشخصی را به گفتن جملات معنی دار اختصاص دهید. مثلا درباره «حوله» به مدت 3 دقیقه حرف بزنید. این کار به شما کمک می کند تا بدون فکر کردن، جمله سازی کنید. هدف از این تمرین، افزایش سرعت حرف زدن و تندگویی است.

تقویت مهارت حاضرجوابی

جمع بندی مطالب

در این نوشته، با راهکارهای عالی برای تقویت حاضرجوابی آشنا شدید و یاد گرفتید که گاهی اوقات باید جواب دیگران را خیلی سریع بدهید تا علاوه بر دفاع از حقوق خودتان، جلوی ادامه حرفهای نامرتبط و تحقیرآمیز را بگیرید.

از اینکه تا انتهای این نوشته با ما همراه بودید از شما متشکریم و از شما دعوت می کنیم سایر مطالب وبلاگ ما را مطالعه بفرمایید. 

4.3/5 - (54 امتیاز)
دیدگاه‌ها ۶
ارسال دیدگاه جدید